2012. október 30., kedd

Apple kifizette végül az ellopott formatervet

A svájci szövetségi vasút órájának másolata lett az IOS6 operációs rendszer új óradizájnja. Az Apple sűrű bocsánatkérések után végül fizetett a használatért.

Svájci óra - Apple óra
Az 1944 óta a svájci vasút védjegyeként is használt órára kizárólagos használati joga van a Schweizerische Budensbahnennek (SBB), amit Hans Hilfiker tervezett. A felhasználási jogokat egyedül a Modaine Group - az órák gyártója -  birtokolja. Így az Apple jogosulatlanul használta fel az óra dizájnját az új IOS6 operációs rendszerében. Hogy ki koppintotta le az órát, és hogy gondolhatták, hogy nem fog senkinek feltűnni a hasonlóság, a mai napig nem derült ki.

Lopott időnek ára van
Mondhatni szerencséje volt az Applenek, mivel az SBB képviselői nem kívántak hosszas jogi vitát indítani a használati jogokat illetően. Inkább tiszta jogi helyzet megteremtésére törekedtek, derült ki a svájci Tages Azeiger lap cikkéből. Végül sikerült a két félnek megegyeznie, így mára az Apple hivatalosan is licenceli az óra dizájnját, de hogy ezért mennyit fizetett, nem hozták nyilvánosságra.
balra az IOS6 , jobbra a vasút órája látható

Apple és a lopott formatervek
Samsung
iPhone 4S vs Samsung Galaxy Note
Az 'óra lopás' ügyének pikantériája, hogy nem sokkal korábban a kaliforniai bíróság egymilliárdos kártérítést ítélt meg az Apple részére. Bizonyítva látták, hogy a Samsung az új Galaxy- sorozatát az Apple IPhonok és IPadek formatervei alapján készültek.  Sőt, az Apple pont akkor jelentette be, hogy további összegeket követel a Samsungtól, amikor napvilágra került az óra ügye.
Nokia
Apple iPod Nano  - Nokia Lumia 920
Többen felvetették már, hogy a nemrégiben bemutatott iPod Nano kísértetiesen hasonlít a Nokia Lumiára. A fenti képen is jól látható a hasonlóság, legalább annyira, mint a fentebb emlegetett Samsung - Apple viadal alapja. Tovább bonyolíthatja a különböző termékek összevetését az, hogy egyesek szerint a Samsung egy korábbi eszköze is hasonlóságot mutat a Nano-val. 
Hogy végül milyen konzekvencia vonható le ebből a bonyodalmas ügyből, nehezen mondható meg. De egy biztos, hogy a 'nagy mobil cégek' nem riadnak vissza semmitől, ha a dizájn a tét.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése