2012. november 17., szombat

Facebook helyett börtönt kapott

Csalással vádolják az üzletembert, aki 82%-os részesedése miatt perli a Facebookot. 

Paul Ceglia
Ide a Facebookot!
Letartóztatták azt az üzletembert, aki 2010-ben indított pert a Facebook tulajdonlásáért. Paul Ceglia állítása szerint olyan szerződést írt alá Mark Zuckerberggel közösen, ami 82%-os részesedést ígért neki a cégből. Szerénységéről tanúbizonyságot téve, a teljes részesedéstől eltekintett és csupán a Facebook 50%-a miatt indított pert. 

Állítólag Paul Ceglia 1000 dollárral támogatta Zuckerberget, aki már a Facebookon munkálkodott akkoriban. Ennek fejében ígéretet kapott a közösségi oldal 50-82%-os tulajdonlására. Ezt szerződéssel, és levelezéssel igyekezett bizonyítani az üzletember. De a levelekről hamar kiderült, hogy hamisítványok, sőt nem rég a szerződés is kétessé vált. 
Mark Zuckerberg

Maga a szerződés egy 2003-ban létrejött üzleti megállapodás Ceglia és Zuckerberg között, ami valójában bizonyos programozási feladatok ellátására kérte fel előbbit. Ezen szerződés egy oldalát hamisította meg az üzletember, annak reményében, hogy hamar meggazdagodhat. Amikor a szerződést közelebbről megvizsgálták, kiderült, hogy tipográfiailag eltér egy oldal, így Ceglia vádja megdőlt.



Mindenki a Facebookot akarja
Cameron és Tyler Winklevos
Az elmúlt években előfordult már, hogy perbe fogták Mark Zuckerberget a Facebook tulajdonlása kapcsán. A két esett között a különbség, hogy az akkor pert indító Cameron és Tyler Winklevoss fivérekkel végül peren kívül megegyeztek
A 2010-ben készült The Social Network című filmben is említik a pert, melyben a Winklevoss ikrek szerint a Facebook ötlete tőlük származik, és ezt lopta el Zuckerberg.

Jelentkezhet-e még valaki a Facebookért, azt nem tudni. Sőt, azt sem tudhatjuk biztosan, hogy kié az alap ötlet. De egy biztosnak tűnik az eddigiekből: Mark Zuckerberg nem adja könnyen a Facebbokot senkinek. 

Források:
A Facebook felét akarta, lecsukták - Index-tech
Letartőztatták a Facebook alapítóját perlő vállalkozót - Origo
Letöltendőt kaphat a Facebook állítólagos tulajdonosa - Hír24
Jogi viták a Facebook körül - Index-tech
Bejelentkezett a facebook tulajdonosa - Index-tech
Képek forrása:
Paul Ceglia
Mark Zuckerberg
Cameron és Tyler Winklevoss 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése