2012. december 1., szombat

Gyilkos robotok betiltását követelik

Emberjogi szervezetek tiltakoznak az emberi irányítás nélkül is cselekvőképes robotok ellen.


A Human Rights Watch emberjogi szervezet és a Harvard Egyetem Jogi Karának emberjogi csoportja sürget egy olyan nemzetközi egyezmény, amely megakadályozná, illetve betiltaná az úgy nevezett drónok - azaz pilóta nélküli repülőgépek -  használatát.

Napjainkban is használnak ilyen pilóta nélküli járműveket, illetve harci eszközöket, de ezek  csak egy ember irányításával képesek működésre. Továbbá a drónokat távirányítással működtetik, és nem pedig a robot maga hoz döntést az egyes művelet végrehajtásáról. Érdemes tudni, hogy ilyen robotokkal rendelkeznek többek között az amerikaiak, izraeliek, sőt még a magyar hadsereg is. Viszont a kutatások jelenlegi állása szerint felesleges tartani az önmagát irányító robotoktól, mivel húsz évbe is telhet egy olyan harci eszköz megalkotása, amely önmaga hoz döntéseket, kihagyva az emberi irányítást.

A már említett két emberjogi szervezet több mint 50 oldalas tanulmányában - aminek címe Emberiesség elvesztése: A gyilkos robotok ellen - vészjóslóan tekint a gyilkolni képes robotokra.  A jelentés a robotfegyverek három kategóriáját különbözteti meg:
  1. csak emberi parancsra képesek kiválasztani és megtámadni a célpontot
  2. a fegyverek tevékenységét csak ellenőrzik az emberek
  3. emberi engedély nélkül választják ki és semmisítik meg a célpontot.
Teljesen automatikusan működő robotok egyenlőre a jelentés szerint még nem léteznek, de az előképeik már igen.

Phalanx fegyverrendszer működés közben
Gyilkos robotok
A tanulmányban megemlített robotok között szerepel például az amerikai fejlesztésű Phalanx fegyverrendszer (videó itt látható működéséről), amit a haditengerészet hajóira terveztek. Az önvédelemre szolgáló rendszer a hadihajókat a légi támadásoktól és rakétáktól védi, és automatikusan tud tüzet nyitni. A jogvédők az X-47B jelű kísérleti repülőt is rossz előjelnek tekintik, mert az egyenlőre fejlesztés alatt álló bombázó már most ott tart, hogy nemcsak önállóan száll fel, illetve le, de megtankol a levegőben a nélkül, hogy bármilyen személy erre külön utasítaná.

Létezik az X-47B-hez hasonló, magyar fejlesztésű repülő, amit az Óbudai Egyetem munkatársai építettek, de ez jelenleg csupán fel-, illetve leszállásra képes magától, valamint az adott koordináták között önmagát tudja vezérelni.
Steve Goose, a Human Rights Watch igazgatója szerint nem azzal van a baj, hogy a hadseregek a kevesebb emberáldozat elérése miatt fejlesztik a különböző fegyverrendszereket, hanem azzal, hogy a célpontok meghatározása, illetve a tűzparancs kiadása nem kerülhet ki emberi felügyelet alól. Mivel eddig nem léteznek ilyen fegyverrendszerek, az igazgató szerint, hogy ez így is maradjon, olyan nemzetközi egyezményre lenne szükség, ami tiltja az ilyen irányú kutatásokat. 

Lelőtt drónok
Az elmúlt hónapokban több hír is megjelent arról, hogy különböző területeken, különböző tulajdonú drón repülőket lőttek le. Például izraeliek egy Hezbollah vezérelte gépet, valamint az irániak egy amerikai drónra lőttek rá. Állítólag egyik sem volt felszerelve fegyverzettel vagy robbanóanyaggal csupán megfigyeléseket végeztek. 

Források:
Tiltsák be a gyilkos robotokat - Index-tech
Nem kegyelmez a jövő hadserege - Origo
kép forrása
video forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése